La CUP – Alternativa d’Esquerres presenta els eixos del programa i els principis d’acció política
La formació fa públics els principis d’acció política i els eixos programàtics amb què concorrerà a les eleccions i es mostra convençuda d’obtenir representació al Parlament. Desenes de col·lectius i organitzacions polítiques participaran en la campanya, i s’han creat uns 200 grups de suport a la candidatura arreu del territori
En una roda de premsa (vídeo) celebrada davant de l’ambulatori de la Guineueta, al barri de Nou Barris de Barcelona, la CUP – Alternativa d’Esquerres ha presentat els principis d’acció política i els eixos programàtics de la candidatura, així com la imatge de la campanya electoral. La formació ha escollit aquest emplaçament, durament amenaçat per les retallades, per simbolitzar la lluita que està duent a terme la CUP juntament amb els moviments organitzats als Països Catalans en defensa dels drets de les classes populars catalanes.
La CUP – Alternativa d’Esquerres ha fet una valoració molt positiva de l’arrencada de la campanya. Actualment, segons han explicat, s’han creat uns 200 grups de suport a la candidatura, i s’han realitzat desenes d’assemblees obertes arreu del territori. Des d’aquest punt de vista, s’ha valorat positivament la decisió d’incorporar la marca “Alternativa d’Esquerres” a la candidatura, la qual cosa està permetent sumar un considerable nombre d’organitzacions polítiques i col·lectius locals, així com persones a títol individual a la campanya.
Per tot això, el cap de llisa de la CUP – Alternativa d’Esquerres per Girona, Lluc Salellas, s’ha mostrat convençuda d’obtenir representació al Parlament de Catalunya, i “confia que la població reconeixerà el compromís i esforç diari de la CUP als municipis, i farà confiança a aquesta opció el 25 de novembre”. Salellas també ha explicat la decisió de la CUP de “no demanar préstecs a cap entitats bancària, i finançar la campanya electoral a partir de fons propis i aportacions individuals i col·lectives”. Per això, ha explicat, s’ha engegat una campanya popular de recollida de fons a través de donatius i bons d’ajut.
Finalment, s’ha presentat la imatge de campanya. La CUP – Alternativa d’Esquerres utilitzarà un logotip semblant al de la CUP, amb la incorporació de la llegenda “Alternativa d’Esquerres”. Pel que fa als lemes, durant la campanya es combinaran els eslògans “És l’hora del poble”, amb què la formació pretén “assenyalar el paper protagonista que ha de jugar la societat catalana en la situació política i econòmica que viuen avui els Països Catalans”, i “Ho volem tot”, que ja fa dies que s’utilitza amb un èxit notable a les xarxes socials, que fa referència a la voluntat de la CUP – Alternativa d’Esquerres de no rebaixar continguts a l’hora de plantejar propostes i objectius polítics.
Principis d’acció política
Un dels principals objectius de la roda de premsa era la presentació dels principis d’acció política de la CUP – Alternativa d’Esquerres. L’encarregat de desgranar el document ha estat Quim Arrufat, número 3 de la candidatura per Barcelona. Arrufat ha explicat que la formació “vol basar la seva activitat institucional en la transparència, la participació i l’ètica” i demostrar que és possible fer política “de manera diferent de com l’han fet fins ara els partits, des de la radicalitat democràtica, a través de la proximitat i amb la interacció constant amb la societat i els moviments populars”.
Dels principis d’acció política presentats destaquen, entre d’altres, la limitació de mandats dels diputats i diputades de la CUP – Alternativa d’Esquerres a una sola legislatura, així com l’establiment d’un sou màxim de 1.600€/mes per als càrrecs electes. La formació també s’ha compromès a “prendre les decisions de manera oberta i participativa, i traslladar al Parlament les propostes i demandes dels moviments populars, entitats i la població en general”, través de “processos de presa de decisions que es fonamentin en la democràcia directa, activa, participativa i inclusiva”.
Un altre dels principis és evitar la duplicitat de càrrecs en les institucions i en la mateixa organització, per tal d’evitar l’acumulació de poder. Igualment, els parlamentaris i parlamentàries de la formació tindran sempre en compte el marc nacional dels Països Catalans, apostaran per la simplificació administrativa, i faran èmfasi en el paper del municipalisme “com l’eina real de transformació social que cal potenciar”. Així doncs, Arrufat ha presentat aquests principis com una eina “per evitar vicis, dinàmiques i errors d’altres partits, i fixar les bases d’un model de presa de decisions i funcionament propi, obert a la implicació popular i social més enllà de la CUP estrictament”.
Eixos programàtics
La CUP – Alternativa d’Esquerres ha fet públic avui un document sintètic, amb 18 punts programàtics estructurats en quatre blocs. La formació ha explicat que el programa polític presentat “és un document en construcció que anirà evolucionant, ja que és un punt de partida a partir del qual han de continuar treballant totes aquelles persones que aposten per la construcció de la unitat popular al llarg dels propers mesos i anys”.
El portaveu nacional de la CUP, Adam Majó ha exposat que els punts “s’han debatut en el marc del procés de participació dut a terme per la CUP durant les darreres setmanes, a través de múltiples assemblees obertes arreu del Principat de Catalunya”. “És, per tant, un document elaborat de manera col·laborativa per la militància de la CUP i múltiples agents i sectors socials de l’entorn de l’esquerra independentista i l’espai de la unitat popular”, ha sentenciat. Majó també ha declarat que la CUP – Alternativa d’Esquerres “ha plantejat aquest document com un programa per a un procés de transformació social i canvi polític, i no com una proposta per gestionar durant els pròxims quatre anys les institucions de la comunitat autònoma de Catalunya dins l’estat espanyol”.
El document es basa en quatre grans blocs, que tenen per títol “Per la construcció nacional”, “Per un nou model social, econòmic i cultural”, “Per la igualtat d’oportunitats, les llibertats, i els drets socials i laborals” i “Per la defensa del territori”. Pel que fa al primer bloc, la CUP – Alternativa d’Esquerres defensa la independència de la nació catalana, i la lluita cap a “una república dels Països Catalans per una democràcia real i directa”, que tingui el català com a “llengua comuna i preferent”. La formació també critica l’actual model d’Unió Europea, que consideren al servei del neoliberalisme i el capitalisme, i aposta per un “marc de relacions euromediterrànies dels pobles lliures”.
El segon bloc aposta per posar fi a les retallades i treballar per la nacionalització de la banca i les entitats intervingudes amb diners públic, així com l’establiment de les “mesures legals a l’abast per encausar i jutjar als responsables econòmics i polítics de l’actual situació econòmica i social”. També es fa èmfasi en la necessitat de tendir a la sobirania econòmica i aposta pel “no pagament del deute públic il·legítim als fons d’inversió i la banca internacional”. El document també fa referència a la necessitat de recuperar la propietat col·lectiva i la gestió pública i democràtica dels sectors estratègics clau, així com les fonts d’energia i els recursos naturals.
El tercer bloc programàtic fa referència al repartiment del treball i la riquesa, i aposta per la “derogació de les reformes laborals i l’establiment d’un nou marc de relacions laborals dels Països Catalans”. També es defensa derogar lleis discriminatòries com la d’estangeria i aplicar una moratòria de desnonaments “pel dret a l’habitatge i a la terra”. Aquest bloc inclou la defensa d’uns “serveis socials públics, de qualitat i únics”, així com l’avenç cap a una societat no patriarcal”. Finalment, el quart bloc aposta per un model territorial “respectuós amb el medi i al servei de les persones”, “uns Països Catalans sense nuclears i amb un model energètic ecològic, i a favor de la “sobirania alimentària i per una nova cultura de l’aigua i la terra”.