Gironines i gironins amb la CUP - Alternativa d'Esquerres
Persones reconegudes de la ciutat com Martí Carreras, Marta Afuera, Benet Salellas, Carles Sala, Xavi Díez o Pere Pujolàs han signat el manifest nacional de suport a la candidatura de la CUP
Avui s’ha fet públic, a Girona, un manifest nacional de suport a la candidatura de la CUP – Alternativa d’Esquerres al Parlament de Catalunya, que té com a signants més de cent persones d’arreu dels Països Catalans, reconegudes en diferents sectors socials i laborals. A la presentació del document, que té per títol “Per una alternativa independentista i d’esquerres als Països Catalans: és l’hora de la Candidatura d’Unitat Popular – Alternativa d’Esquerres”, hi han participat l’escriptor i periodista nordcatalà Aleix Renyé com a presentant del grup de persones que han signat el manifest, així com també els candidats de la formació per Girona Lluc Salellas i Natàlia Sànchez.
Entre el grup de signants hi trobem persones reconegudes de la ciutat de Girona com ara Martí Carreras, president de l'AV Sant Narcís, l'activista pel dret a l'habitatge Marta Afuera, l'historiador Xavi Díez, l'advocat Benet Salellas, l'escriptor de literatura infantil Carles Sala o l'exdegà de la facultat d'Educació de la UVic Pere Pujolàs, entre d'altres. De les comarques gironines també destaquen noms com l'exalcalde d'Arbúcies Jaume Soler, l'alcalde de Colomers Josep López Gifreu, l'impulsor de #novullpagar Josep Casadellà, els figuerencs Martí Sabà i Joanjo Bosk, com també el pintor i escultor selvatà Josep Maria Fontanet o el poeta garrotxí David Caño.
A nivell nacional, entre els signants hi figuren persones com l'arqueòleg Eudald Carbonell, els músics valencians Feliu Ventura i Xavi Sarrià (Obrint Pas) o el component del grup Gossos Oriol Farré. També hi són el catedràtic d'Història de l'Educació de la UAB, Pere Solà, l'historiador Jordi Bilbeny, el maresmenc Pep Riera, l'activista Gabriela Serra o els històrics independentistes Carles Sastre, Eva Serra i Aleix Renyé, així com el membre de l'esquerra abertzale Pernando Barrena, entre molts d'altres. Així doncs, aquests noms se sumen a d'altres com Oleguer Presas, Julià de Jòdar, Roser Veciana, Carles Belda, Titot, Cesk Freixas, Francesc Lucchetti, August Gil Matamala o Lluís Cabrera, entre d'altres.
El text defensa la necessitat que la “crisi de model nacional, econòmic i de representació” que es viu avui als Països Catalans “doni lloc a un canvi de cicle marcat per la independència nacional, la justícia social i la democràcia plena”. Per això, continua, cal una candidatura “que presenti un projecte polític, social i econòmic alternatiu”, que defensi el marc nacional dels Països Catalans en la definició urgent d’un procés democràtic per a l’assoliment de la independència, i que sigui “capaç d’aglutinar esforços cap a la creació d’un pol popular i d’esquerres que esdevingui una veu nítida i clara en defensa d’un model de país socialment compromès”.
El manifest també considera imprescindible que aquesta candidatura basi l’acció institucional “en el compromís ètic, la transparència i l’honestedat” i faci d’altaveu “de tots aquells moviments populars que dia a dia treballen a les viles i ciutats catalanes”, per tal de fer aflorar “totes les problemàtiques i demandes ciutadanes que durant tots aquests anys han quedat arraconades del debat polític”. Finalment, el text conclou que qui pot complir aquestes funcions i satisfer aquestes expectatives és la candidatura impulsada per la CUP.