La CUP de Sitges presenta una moció per recuperar els aliments en bon estat que llencen els supermercats.

Al Ple del proper divendres 21 de desembre la CUP defensarà tres mocions, una d'aquestes mocions té com a objectiu la recuperació dels aliments en bon estat que actualment es llencen a les escombraries per part dels supermercats sitgetans. La moció proposa que l'Ajuntament s'impliqui en aquest aspecte i col·labori amb les entitats que avui en dia estan realitzant aquesta tasca, Cáritas i la Creu Roja.

L'actual sistema econòmic i la seva profunda crisi han fet que a Sitges i arreu cada vegada hi hagi més persones que pateixen uns situació de pobresa, fins al punt que tenen moltes dificultats per accedir a les necessitats més bàsiques com són l'habitatge i l'alimentació.

Per altra banda, per tots és sabut que la política de la majoria de supermercats i grans superfícies de distribució és la de llançar productes que, tot i ser aptes pel consum, tenen algun defecte, han estat lleugerament malmesos o la data de caducitat és prou propera. En aquests casos, la majoria d’empreses o bé destrueixen aquests productes o bé els llencen als contenidors. Així, moltes persones amb dificultats econòmiques es veuen abocades a remenar els contenidors per recuperar els productes que són aptes per al consum posant en perill la seva salut i sent un atac directe a la seva dignitat.

A Sitges ja treballen en aquest sentit organitzacions com Càritas o la Creu Roja i properament s'hi sumarà el menjador social municipal. Tot i això, des de la CUP creiem que en moments tan difícils com aquests tota actuació és poca i, per tant, cal reforçar qualsevol iniciativa encaminada a pal·liar els efectes de la crisi capitalista. Per això l'Ajuntament ha de ser un actiu important actuant com a mediador entre supermercats i ONG, ampliant el número de superfícies participants de les donacions i, si cal, emmagatzemant i redistribuint directament els aliments.

La moció propossa que el Ple aprovi els següents acords: 

1. Demanar als responsables dels supermercats i hipermercats de la ciutat que en lloc de llençar els articles que no estan en condicions de vendre, però que són aptes pel consum els donin, mitjançant la mediació de l’Ajuntament, al menjador social i a aquelles ONG locals que posteriorment s’ocuparan de la seva redistribució a les persones més necessitades.

2. Fer una campanya informativa destinada a les persones que habitualment recullen menjar dels contenidors dels supermercats i hipermercats de la ciutat i oferir-los els serveis del menjador social i de les organitzacions que redistribuiran els aliments.

3. Habilitar un servei de recollida als supermercats de Sitges i a través de la coordinació amb les ONG locals o a través d’un servei de voluntariat propi de l’Ajuntament, fer arribar els productes al menjador social i a les mateixes organitzacions que redistribuiran els aliments.

4. En el cas que les ONG socials locals no es poguessin fer càrrec per elles soles de la gestió d'aquests productes, l'Ajuntament centralitzarà l’emmagatzematge i distribució dels aliments mitjançant el menjador social o un espai municipal correctament adequat per fer-ne la recollida, emmagatzematge i repartiment a través d’un servei propi de voluntariat.