La CUP rebutja l’ERO a l’empresa Forestal Catalana que suposa el desmantellament dels equips de gestió dels espais naturals protegits
Aquest ERO, a més de representar la pèrdua de llocs de treball, afecta de manera directa a la biodiversitat i al desenvolupament socioeconòmic del territori.
Des de la CUP volem denunciar l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que Forestal Catalana SA (empresa pública del Departament, d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural) va presentar el passat 14 de juny i que implica l’acomiadament de 82 persones de les 274 que hi treballen. Les persones de l’expedient treballen directament a la unitat del Servei de Parcs i afecta als treballadors dels espais naturals protegits que són educadors ambientals, tècnics, informadors, brigades de manteniment de parcs i centres de fauna (un 33% del personal laboral dels espais naturals protegits és plantilla d’aquesta empresa. En la majoria dels casos suposa l’extinció total de les colles de brigades forestals, els grups exclusius a la prevenció i extinció d’incendis o el tancament dels centres de recuperació de fauna. L’any 2011 l’empresa ja va acomiadar 22 persones i no va renovar el contracte a 15 persones més. En 3 anys s’ha prescindit del 35 % de la plantilla original de l’empresa pública.
La gestió dels espais naturals suposa molts beneficis per a l’activitat social, laboral i econòmica del territori. Les zones rurals, sovint víctimes de la migració cap a les zones urbanes, necessiten d’elements de treball i dinamització social, econòmica i turística com els que pot oferir una bona gestió dels espais naturals, que en conseqüència procuren per la conservació del paisatge i de les formes de vida que s’hi desenvolupen de manera sostenible i coherent. Així doncs, els parcs i paratges naturals actuen com a veritables eines de dinamització social i econòmica de zones majoritàriament rurals, tant per la font d’ocupació que suposen, com per la inversió i atracció turística de qualitat que impulsen, fet que reverteix en les empreses, cooperatives, allotjaments, establiments de restauració local, ...
D’altra banda, la CUP lamenta les condicions de negociació laboral en les que s’està duent a terme la taula de negociació entre la empresa i el comitè d’empresa marcada per l’opacitat, el xantatge i oferint condicions laborals més pròpies d’altres temps i d’altres llocs.
Segons informa el comitè d’empresa, d’aquests 82 acomiadaments, hi ha una part dels treballadors que treballen a les brigades (46, segons la darrera negociació del 4 de juliol) que es podran acollir al projecte de Prevenció d’incendis subjecte a cofinançament FEDER. L’empresa però, ha proposat unes condicions laborals que modifiquen substancialment les actuals: les brigades forestals se centraran en tasques de prevenció d’incendis deixant de banda el manteniment dels parcs i tasques de conservació del patrimoni, així com l’atenció que aquestes colles fan als municipis dels parcs i paratges naturals. Alguns d’aquests serveis es pretenen privatitzar. Segons sembla la resta de persones afectades per l’ERO (36) no es podran acollir a cap mesura reductora i és condició la seva extinció per poder negociar la resta de 46 places de brigades.
De nou, es posa en evidència, tot i estar-hi acostumats, la manca de seriositat, de transparència de la informació, de rigor de procediment i la manca de mobilització i lluita sindical activa promoguda pels sindicats de l’empresa (CCOO i CATAC).
Des de la CUP també es vol denunciar i evidenciar el silenci amb el qual està actuant la mateixa Generalitat de Catalunya. Fins avui, ni des de la Direcció General de Medi Natural, ni des del Servei de Parcs ni des del col·lectiu de directors i responsables dels parcs i paratges naturals hi ha hagut cap pronunciament públic ni defensa respecte la situació que afecta als seus treballadors i que han desenvolupat la feina dels parcs des de la seva creació.
El procés de negociació amb l’empresa finalitza el 12 de juliol i no sembla que arribi a una solució satisfactòria que eviti el desmantellament imminent dels espais naturals protegits i garanteixi la totalitat dels llocs de treballs en perill d’extinció. Des de la CUP s’exigeix la nul·litat de l’ERO i es requereix que la Generalitat de Catalunya que faci efectius els pagaments a l’empresa per continuar amb els serveis i manteniment dels llocs de treball.
El model de desenvolupament territorial que defensa la CUP arreu dels Països Catalans és un model de desenvolupament basat en l’equilibri i creació d’un teixit econòmic i social que té en compte les necessitats i potencialitats des del propi territori i de la gent que hi viu. Un model on la gestió del territori no sigui un còmput de xifres i balanços, sinó la garantia de que les persones que hi viuen puguin treballar al i pel territori. Creiem que la gestió del territori sí que és una estructura d’estat que s’ha de crear i defensar. I no creiem, ni creurem, que el futur passi per grans infraestructures basades en el sol-i-platja, el joc i la massificació de la costa vers l’empobriment de les zones rurals.
Finalment, la CUP-Alternativa d'Esquerres presentarà un seguit de preguntes al govern i una proposta de resolució al Parlament de Catalunya de rebuig a l'ERO a l’empresa Forestal Catalana.