Lleida: La CUP es solidaritza amb el CSO La Gàbia

Ahir l'Ajuntament de Lleida, mitjançant l'Empresa Municipal d'Urbanisme va procedir a desallotjar i ensorrar el centre social ocupat "La Gàbia", un centre ubicat darrera la rotonda del camí de Llívia i que des de dos anys ençà s'havia convertit en l'únic espai de la ciutat en que els lleidatans i lleidatanes podíem trobar tot tipus d'activitats culturals, artístiques, agroecològiques, formatives, populars i recreatives, sense limitacions ni reserves en el dret d'admissió, iniciativa i participació; doncs tothom hi era benvingut (com resava el cartell de l'entrada), totes i cada una de les activitats fetes durant dos anys van ser gratuïtes, i sobretot, mai va haver un no per a cap col·lectiu ni grup de persones que demanés l'espai per a una activitat pròpia amb la sola condició que fos oberta a tota persona que vulgués participar-hi.

En el si de La Gàbia van assajar grups de música de la ciutat que no disposen de locals municipals, van reunir-se entitats que van acabar constituint-se a La Gàbia, van acudir artistes d'arreu a exposar les seves obres o a fer tallers interactius, s'hi van donar cursos de totes les matèries, van fer-se assemblees sindicals, s'hi va representar teatre, dansa, poesia.. gent de renom en el món cultural i científic català i d'arreu hi van parlar, sopar, compartir coneixements.. com Miren Etxezarreta (catedràtica d'economia); Dolors Marín (historiadora) i tantes d'altres persones que no són precisament marginals ni antisocials com el tripartit de la Paeria pretén fer creure.

Aquest ajuntament governat per un tripartit suposadament catalanista i d'esquerres ha demostrat no entendre els joves, no escoltar les demandes culturals i socials de la ciutat i, per suposat, no saber solucionar els conflictes per la via del diàleg. No s'entén sinó perquè el gerent de l'EMU es nega a rebre aquests joves quan, a principis de l'any passat, li demanen diàleg i se li fa entrega de centenars de signatures de ciutadans/es i entitats de la ciutat que els avalen.

No s'entén tampoc perquè a continuació l'EMU interposa denúncia al Jutjat d'Instrucció i es nega a mediar amb els joves que s'han vist imputats de forma arbitrària (doncs tan sols eren participants de tallers que es feien a La Gàbia) malgrat que des del propi Jutjat se'ls aconsella aquesta solució enlloc de seguir endavant amb el desallotjament. Com no entenem que el senyor Ros digui al seu xat que es procedirà al diàleg amb totes les parts implicades i en el seu lloc disposi de les forces d'ordre públic per desallotjar el centre social, al igual que els senyors Saez i Pané part necessària en el desenvolupament d'aquesta acció.

Però el més insòlit de tot plegat és que l'Ajuntament desallotja una casa, propietat municipal, que abans de ser ocupada havia restat en absolut estat d'abandó i tot per deixar-hi en el seu lloc un solar que, tal i com diu el responsable de la EMU, seguirà sent-ho per un llarg període de temps ja que no es troba en sol urbanitzable i no hi pensen fer res.

Nosaltres no entenem el sentit d'aquestes accions. Des de la CUP defensem que l'urbanisme ha de ser una eina per al benestar de les persones i no per a l'enriquiment d'uns quants. El dret a l'habitatge és un dret bàsic sobre el qual l'ajuntament disposa d'eines per realitzar una política valenta i eficaç, per acabar amb l'especulació i l'existència de pisos buits quan son desenes els lleidatans i lleidatanes que no tenen casa, per dotar les entitats de joves, artistes i col·lectius culturals d'uns espais que els manquen o els encorseten fins buidar-los de contingut.

Per tot això, la CUP es solidaritza amb el Centre Social la Gàbia i manifesta la seva més profunda indignació davant d'aquest desallotjament arbitrari, injust i sobretot insolidari.